Kunst

Denk GROTER

Kunstenaar Edwin de Kleijn vertoont met “Denk GROTER” een indrukwekkend groot geel object gemaakt van polyesterhars. Door de gele kleur trekt het object veel verschillende insecten aan. Laat die nu genoeg in ons bos te vinden zijn (maak je geen zorgen, ze laten muziekliefhebbers altijd met rust).

Edwin over Denk GROTER: ”Een enorme gele leeglopende ballon vangt onze blik. ‘Denk groter’, spoort deze ons aan. Denk aan een ballon die normaal slechts een fractie van dit formaat inneemt. Denk aan een hogeschool die haar studenten opleidt voor een toekomst in de kunstwereld. Denk groter. De slogan van Fontys.”

Edwin de Klein maakt werk dat de hedonistische drang van de mens onderzoekt. Hij bevraagt onder andere zijn eigen consumptiegedrag, door sculpturen te maken van zijn persoonlijke voorwerpen. Hierin wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid naar materiaal en vorm. Zo ook in Denk Groter. Twee jaar geleden vond Edwin twee grote tempex-blokken. Deze legde hij op het dak van zijn huis om deze vervolgens twee jaar onaangeroerd te laten, niet wetende wat hiermee op dat moment te doen. In deze tijd werden ze aangetast door de elementen. Toen hij deze blokken als startpunt nam voor Denk Groter, verwijderde hij eerst het oppervlakkige vuil. Daaronder waren de blokken nog superschoon. Hieruit sneed hij de vorm van een leeglopende ballon. Deze smeerde hij in met een gele polyestherhars met glasvezel. ‘Ik voelde de drang om dit materiaal te gebruiken en maakte niet eens een schets van tevoren. Ik ben meteen groot aan de slag gegaan: net als Fontys, letterlijk groter denken.’