Duurzaamheid

Misty Fields heeft de handen ineengeslagen met de gemeente Asten. Dat betekent dat we nu de plannen (en met name de drang) om het festival te verduurzamen, kunnen realiseren! Kleine stapjes hadden we zelf al gezet en nu gaan we door voor de Big Win’s!

Wat doen we al?
Een aantal zaken zitten er bij ons gewoon ingebakken. Dat is een tweede natuur en kan wel degelijk impact hebben! Dan moet je denken aan:

– Hard-cup bekers met een statiegeldsysteem. Dus géén wegwerpbekers meer
– Geen plastic vorkjes of roerstaafjes op het terrein, maar gewoon houten
– Geen plastic snack-bakjes, alles papier of karton.
– Leveranciers worden zoveel mogelijk lokaal gezocht, dus geen onnodig transport (en ‘support your locals’)
– Openbaar vervoer stimuleren door pendelbussen van NS station Deurne te faciliteren
– Tickets kunnen gewoon vanaf mobiel gescand worden, hoeven niet geprint te worden (wel even je scherm lekker helder zetten, vind de scanner fijn!)
– Efficiënt omgaan met de generator en brandstofverbruik: zuinige machine & niet té veel stroom verbruiken, energiezuinige middelen zo veel mogelijk toepassen
– Nachtstroom is aangesloten op zonnepanelen

Allemaal niet té moeilijk en met een beetje aandacht kom je al een heel eind! Maar we willen meer!

Hoe nu verder?
Samen met de gemeente Asten gaan we een manifest opzetten. Daar gaan we doelen & deadlines bepalen en vervolgens gaan we daarmee aan de slag. Daarnaast gaan we een meerjarenplan opstellen wat we verwerken in het manifest zodat we (verder) zicht hebben op:

– Energie en energieverbruik
– Vervoer & transport
– Afval en afvalreductie, schrijven van een afvalplan. Reductie, hergebruik en recycling zijn een paar belangrijke speerpunten
– Food & Drinks
– Sociale duurzaamheid
– Rookbeleid opstellen (Peuken-policy)
– Geluidsniveau en gehoorbescherming
– Gastenlijst donatie voor een goed doel

Er is dus nog veel werk voor de boeg maar gelukkig zit het einddoel in ons bloed, namelijk streven naar een schoner festival en daarmee naar een duurzamere toekomst!